Is jouw huid al klaar voor de herfst?

De eerste paddenstoelen komen weer tevoorschijn en hier en daar vallen de bladeren van de bomen. De herfst is in zicht! Maar is jouw huid al klaar voor de herfst? Wist je dat de verschillende seizoenen een andere invloed uitoefenen op de huid? Welke invloed kan de zomer hebben op de huid en welke behandelingen heeft de huid juist nu nodig? Je leest het allemaal in deze nieuwe blog!

Wat doet de zomer met de huid?

In de zomer gebeurt er van alles met de huid. De zonkracht is sterker, je bent meer buiten, de luchtvochtigheid verandert etc. De huid krijgt een kleurtje of verbrand per ongeluk. Mensen die bijvoorbeeld last hebben van acne/puistjes, merken vaak dat in de zomer de klachten verminderen, maar zodra de zomer voorbij is, verergeren deze klachten. Hier zijn verschillende oorzaken voor te noemen.

            Ten eerste droogt de huid uit door de zon, waardoor de talgproductie gereduceerd lijkt. Hoewel de huid in eerste instantie minder vet lijkt, gaat de huid op ten duur toch meer talg produceren doordat deze uitgedroogd is. Met als gevolg een vettere huid en meer puistjes. Ten tweede wil de huid zich beschermen tegen de zon. Dit doet de huid onder andere door het aanmaken van pigment maar ook door middel van het verdikken van de huid. Hierdoor stapelen de dode huidcellen zich op, waardoor talgklieren eerder de kans krijgen om verstopt te raken, in combinatie met de verhoogde talgproductie die ontstaan is door de uitdroging van de huid. Gebruik een exfoliant die dode huidcellen op een milde manier oplost.

            Eerder werd al het beschermingsmechanisme van de huid tegen de zon genoemd. De Uv-straling is sterker in de zomer, waardoor de huid zich automatisch gaat beschermen doormiddel van het aanmaken van pigment, met een bruin kleurtje tot gevolg. Echter is in sommige huidlagen de pigmentverdeling verstoort, waardoor er donkere pigmentvlekjes kunnen ontstaan. Deze laten de huid vaak ouder ogen en worden als storend ervaren. Na de zomer worden deze vlekjes opvallender omdat de rest van de huid weer lichter wordt. Zet een serum in met ‘’oplichtende ingrediënten’’ die pigmentvlekjes vervagen.

Welke behandelingen kun je na de zomer hier tegen inzetten?

De herfst wordt ook wel ‘’peel season’’ genoemd. Na de zomer kan er weer flink gewerkt worden aan huidverbetering en het verminderen van de opgestapelde dode huidcellen. Lees snel verder hoe acne en pigmentstoornissen kunnen worden aangepakt na de zomer.

Indien de acne na de zomer verergert, kan dit goed behandeld worden middels manuele acnetherapie (het verwijderen van alle verstoppingen) in combinatie met een chemische peeling. Een chemische peeling met onder andere salicylzuur reguleert de talgproductie en vermindert de dode huidcellen (welke zijn toegenomen door de verdikte huid in de zomer). Hiernaast werkt een peeling ontstekingsremmend en antibacterieel wat de klachten uiteindelijk zullen verminderen. Tevens kan blauwlichttherapie worden ingezet om de acne bacterie (p.acnes) te verminderen.

            Daarnaast kunnen pigmentvlekken behandeld worden door middel van lasertherapie, cryotherapie of een chemische peeling. Een chemische peeling met onder andere melkzuur, werkt oplichtend waardoor pigmentvlekken kunnen verminderen. De lichtgolf van een laser kan het pigment in de huid absorberen, waardoor het overtollige pigment vernietigd wordt. Door middel van cryotherapie wordt de huid bevroren. Het bevroren huidweefsel sterft af en hiervoor komt gezonde huid terug. In het begin ontstaat er een korstje op de pigmentvlek, deze zal er na enkele dagen afvallen.

Omdat veel huidtherapeutische behandelingen de huid tijdelijk gevoeliger maken voor de zon, is de herfst de perfecte periode om opgelopen huidschade van de zomer te herstellen en te starten met het verbeteren van de huid! Vraag jouw huidtherapeut om advies en ontdek welke behandeling jouw huid nodig heeft.

In dit artikel staan affiliate links. Dat betekent dat ik ene (kleine) commissie verdien wanneer jij een product koopt. Geen zorgen, jij betaalt niets extra en ik adviseer enkel producten waar ik 100% achter sta.

Eén opmerking over 'Is jouw huid al klaar voor de herfst?'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: