Huidvraag: SOS! IK HEB GROTE PORIËN.

HUIDVRAAG

SOS! IK HEB GROTE PORIEN.

Wat te doen aan grote poriën?! Deze vraag ontvang ik ontzettend vaak. Wat zijn poriën en wat kun je doen voor een fijne huidstructuur? Je leest het in deze nieuwe blog!

Wat zijn poriën?

Poriën zijn kleine openingen in de huid, zweet en talg worden hierdoor bijvoorbeeld uitgescheiden. Poriën hebben een functie en kun je niet laten verdwijnen. Ze verspreiden namelijk talg op de huid wat de huid soepel en gehydrateerd houdt. Zonder talg droogt de huid uit. Wanneer de huid droog is, is de huidbarrière verstoord en is er meer kans op infecties of huidaandoeningen.  Wanneer vuil, overmatig talg en dode huidcellen zich gaan ophopen in een porie, kunnen poriën opvallender worden. Collageen en elastine zorgen voor stevigheid in de huid. Roken en uv-straling breken collageen en elastine af in de huid. Dit verzwakt de wanden van poriën waardoor ze ook meer opvallen. Een porie is geen spier, dus ze kunnen niet makkelijk groter of kleiner worden. Een ‘porienloze’ huid is absoluut onbereikbaar, maar wat je juist wel en niet moet doen om poriën zo klein mogelijk te houden lees je in deze blog!

Do’s

Reinigen

Ten eerste is het onwijs belangrijk om de huid s’morgens en ’s avonds te reinigen. Dode huidcellen en talg hopen zich in de loop van de dag en nacht op. Een reiniging zorgt ervoor dat onder andere vuil, overmatig talg en dode huidcellen van de huid verwijderd worden. Indien de huid niet dagelijks wordt gereinigd, blijft zich dit in poriën ophopen, waardoor deze opvallender worden. Draag je make-up? Reinig de huid dan twee keer achter elkaar! Indien er make-up gedragen wordt, is één keer reinigen onvoldoende, er blijft dan nog steeds make-up achter op de huid wat de poriën doet verstoppen. Tijdens de eerste reiniging verwijder je make up en tijdens de tweede reiniging worden dode huidcellen, overmatig talg en vuil verwijderd. Let er op dat je een milde reiniging gebruikt, die de barrière van de huid niet aantast. Gebruik een reiniging zonder parfum (fragrance), alle soorten alcohol (tenzij helemaal onderaan de ingrediëntlijst/ behalve die met de toevoeging cetyl, stearyl, cetearyl en lanolin), sodium lauryl sulphate (zeep).

Neem vitamines op in je skincare routine

Vitamines zijn essentieel bij het opruimen van vrije radicalen in de huid. Vrije radicalen tasten elastine en collageen in de huid aan. Hierdoor verliest de huid elasticiteit waardoor poriën sneller zichtbaar worden. Vitamine A, B3 en C stimuleren collageen, waardoor een poriewand sterker kan worden en dus minder zichtbaar. In deze blog lees je meer over collageen.

Vitamine A: producten met retinol worden in de huid omgezet naar vitamine A. Vitamine A kan het lichaam zelf niet aanmaken, dus inname via voeding en toevoegen aan je skincare routine is essentieel. Retinol bevordert het vernieuwen van huidcellen en gaat het afbreken van collageen tegen. Daarnaast is retinol wetenschappelijk effectief tegen huidveroudering. Retinol is onwijs effectief en actief. Producten met retinol moeten echt worden opgebouwd. Start dus met één keer per week en bouw dit vervolgens op naar twee keer in de week, drie keer in de week etc.

Vitamine B3: vitamine B3 wordt ook wel niacinamide genoemd. Niacinamide hydrateert en kalmeert de huid en kan rode en bruine vlekken verminderen. Verder gaat het ook trans epidermaal waterverlies tegen en wordt de huid goed afgesloten (waardoor de huid beter gehydrateerd blijft), werkt het ontstekingsremmend en reguleert het de talgproductie. Ook vitamine B3 zorgt voor stimulatie van collageen in de huid.

Vitamine C: vitamine C is onmisbaar bij de aanmaak van collageen en vermindert de afbraak van collageen.

Don’ts

  • Met make-up slapen

Met make-up slapen is een echte don’t voor de huid! Make-up gaat zich ophopen in de poriën waardoor ze opvallender worden.

  • Je kussensloop niet met regelmaat vervangen.

Ook op je kussensloop hoopt vuil en talg zich op wat voor verstopte poriën kan zorgen. Vervang een kussensloop om de dag. Slaap er een nachtje op, draai hem de volgende nacht om en dan moet hij toch echt alweer in de wasmachine in… Probeer dit ook eens als je last hebt van acne.

  • Vermijd irriterende ingrediënten

Vermijd ingrediënten die de barrière van de huid aantasten. Welke dat zijn lees je in deze blog.

Gebruik een exfoliant.

Een exfoliant is een product op basis van zuren en verweekt overmatige dode huidcellen.  Daarnaast bevat het ingrediënten die de celvernieuwing stimuleren zodat dode huidcellen minder kans krijgen zich op te hopen in poriën. Bij het gebruik van een goede exfoliant gaat de huid meer stralen. Het mooie van een exfoliant is dat het meer doet dan dode huidcellen verminderen. Zo lost een exfoliant met salicylzuur overmatig talg op (geschikt voor een vette acne huid) en een exfoliant met glycolzuur stimuleert cellen in de huid om collageen en hyaluronzuur aan te maken. Dit resulteert in meer stevigheid en hydratatie van de huid. Een exfoliant op basis van melkzuur is geschikt voor een gevoelige huid/gedehydrateerde huid maar ook goed inzetbaar bij hyperpigmentatie of rosacea. Doordat melkzuur grotere moleculen bevat dan glycolzuur, dringt dit zuur minder snel de huid in. Melkzuur werkt hydraterend, pigmentremmend en antimicrobieel. Kortom, een exfoliant kan afgestemd worden op verschillende huidindicaties en zorgt voor een fijnere huidstructuur, waardoor poriën minder zichtbaar zijn.

Collageen stimuleren met behandelingen bij de huidtherapeut

Een chemische peeling gaat nog intensiever exfolieren dan een exfoliant voor thuisgebruik. Een behandeling met een chemische peeling is dus een echte boost voor de huid. Overtollige dode huidcellen worden sterk verminderd en tegelijkertijd worden actieve ingrediënten in de huid gebracht. Na een peeling is het verminderen van dode huidcellen zichtbaar door afschilfering van de huid. Deze herstelperiode van de huid kan een week tot twee weken duren.

Komt het schilferen even niet uit? Dan is microneedling ook een effectieve behandeling om in te zetten voor de poriestructuur. Door middel van een microneedling worden met kleine naaldjes, minuscule kanaaltjes in de huid gemaakt. Zo wordt er een wondgenezing op gang gebracht. Bij een wondgenezingsproces worden allerlei groeifactoren in de huid gestimuleerd en collageen aangemaakt. Microneedling kan de huid egaliseren en de structuur verfijnen.

Gebruik dagelijks een SPF

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen! UV- straling maakt schade in de huid en breekt collageen af wat een verslapte huid kan veroorzaken. Smeer een SPF van minimaal factor 30. Ja, ook op bevolkte dagen want 80% van de UV- straling gaat door de wolken heen. Voor optimale bescherming is herhaaldelijk smeren noodzakelijk (om de 2uur).

Samenvattend

Samenvattend kunnen we poriën dus niet laten verdwijnen op de huid, al doen de gefotoshopte foto’s op sociale media ons anders geloven. Gelukkig zijn er wel genoeg methodes om poriën minder zichtbaar te maken. Heb jij ook een dringende huidvraag? Stuur hem dan hieronder in en wie weet bespreek ik hem in mijn volgende blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: