Collageen, in welke vorm toepassen?

Collageen. We zien het veel voorbij komen in crèmes, voeding, supplementen en zelfs injecties. Collageen zorgt voor stevigheid van de huid. Vanaf ongeveer het 30e levensjaar neemt de productie van collageen in de huid af. Dit betekent dat de huid slapper wordt en de eerste tekenen van huidveroudering tevoorschijn kunnen komen. Hoe je de veroudering van de huid kunt vertragen middels collageen, lees je in deze nieuwe blog!

Wat is collageen?
Collageen is een eiwit wat zorgt voor structuur en stevigheid. Collageen is onder andere te vinden in de huid, bloedvaten, botten en kraakbeen. De aanmaak van collageen wordt gestimuleerd door fibroblasten en afgebroken door MMP’s, dit zijn enzymen (matrix metalloproteinasen). Vanaf het 30e levensjaar neemt de collageen met 1% per jaar af in de huid. Factoren zoals roken, overmatig alchohol gebruik, teveel zonlicht en suiker kan de afbraak van collageen bevorderen.

Collageen in voeding ?
In voeding komt collageen met name voor in botten. Vroeger kreeg men meer collageen binnen door het trekken van soep uit botten. Tegenwoordig maakt men meestal soep met bouillonblokjes. De productie van collageen kan worden gestimuleerd door nutriënten uit groente en fruit. Voor de aanmaak van collageen heeft het lichaam voldoende eiwitten nodig. Verder zijn er bepaalde voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-oxidanten. Anti-oxidanten stimuleren de aanmaak van collageen. Denk hierbij aan vitamine C (paprika’s , broccoli en kiwi’s bevatten veel vitamine C) of silicium (bonen, linzen, volkoren producten, banaan).

Collageen in supplementen ?
Zoals hierboven beschreven, kreeg men vroeger meer collageen uit voeding binnen dan tegenwoordig. Gelukkig bestaan er tegenwoordig allerlei supplementen waarmee we dit kunnen aanvullen. Er zijn wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar collageensuppletie en hieruit lijkt het dat collageensuppleptie de huidveroudering zou kunnen vertragen. Mocht je willen starten met collageensuplletie, laat je dan goed adviseren bij een specialist over de dosering en vorm. Zo komt viscollageen het meest overeen met het collageen van de mens, hiermee kunnen dus de beste resultaten geboekt worden. Volgens Kennisinstituut Voeding en Huid is gehydrolyseerd collageen de best opneembare vorm, dit zijn kleine collageenpeptiden die voor een goede absorptie zorgen.

Collageen injecties ?
Er bestaan collageeninjecties die in de dermis worden ingespoten, dit was in de jaren 90 erg hot. Het betrof rundcollageen dus toen de gekke koeienziekte uitbrak, werd hier vanaf gezien. Het effect van collageen injecteren is zeer tijdelijk en een allergische reactie is vrij groot. Bij het injecteren van hyaluronzuur is de kans op een allergische reactie minimaal omdat dit een ‘huideigen’ stof is, het lichaam kent deze stof al. Bij rundcollageen is dit niet het geval.

Collageen smeren?
Collageen in crèmes lijken erg populair. Echter zijn de moleculen van collageen in een crème te groot om de huid te kunnen passeren. Meer dan een comfortabel gevoel zal het dus niet geven. Gebruik liever crèmes met ingrediënten die de huid wel kunnen passeren en zorgen voor stimulatie van collageen. Mooie ingrediënten hiervoor zijn glycolzuur, amandelzuur, vitamine C, retinol en niacinamide.

Collageen stimuleren
Er zijn verschillende behandelingen die de aanmaak van collageen kunnen stimuleren. Denk hierbij aan laser, bindweefselmassages, chemische peelings, microdermabrasie en microneelding. Zo wordt er bijvoorbeeld bij microneedling de huid gecontroleerd beschadigt waardoor er een wondgenezing op gang wordt gebracht. Dit zorgt voor toename van fibroblasten die vervolgens weer collageen stimuleren. Vaak wordt dit gecombineerd met een hyaluronzuur voor een extra mooi ‘plumping’ effect op rimpels. Deze behandelingen worden meestal door een huidtherapeut uitgevoerd. De huidtherapeut kan het best beoordelen welke collageenstimulerende behandeling het beste bij jouw huid past.

Conclusie
Dat collageen op een gegeven moment afneemt, kunnen we niet helemaal tegengaan. Wél kunnen we de aanmaak van collageen blijven stimuleren door:

  • het nemen van suppletie in de vorm van viscollageen.
  • producten te gebruiken met ingrediënten zoals glycolzuur, amandelzuur, vitamine C, retinol en niacinamide.
  • dagelijks groente en fruit te eten (het liefst voeding dat rijk is aan vitamine C en silicium).
  • collageen stimuleren door bijvoorbeeld behandelingen te ondergaan met laser, chemische peelings, bindweefselmassages, microdermabrasie en microneedling.
  • Dagelijks een SPF 30 of 50 te dragen (Uv-straling breekt collageen af).
  • Niet te roken en niet overmatig alchohol te drinken.


2 gedachten over “Collageen, in welke vorm toepassen?

  1. Pingback: HUIDKANJERS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: