Vitamines in huidverzorging, alles wat je wilt weten!

Vitamine A, vitamine B3, vitamine C, vitamine E, het zijn allemaal namen die je wel eens voorbij ziet komen in serums, crèmes en reinigingsproducten. Maar wat doen deze ingrediënten nou, waar moet je op letten, wanneer is het geschikt voor jouw huid, en in welke voeding (het lichaam kan vitamines niet genoeg of niet zelf aanmaken, handig om te weten dus!)zijn deze vitaminen te vinden? Dit alles lees je in deze blog!

Vitamine A

Vitamine A, wordt ook wel retinol genoemd. Retinol verhoogt de elastine en- collageenproductie en stimuleert de celdeling van de huid. Retinol heeft dan ook een exfoliërend effect. Wanneer retinol hoog geconcentreerd in een product zit, kunnen dode huidcellen gaan afschilferen. Hierdoor vervagen pigmentvlekken en wordt de talgproductie gereguleerd. Retinol kan worden ingezet bij huidveroudering, acne en pigment. Een product met retinol moet worden opgebouwd en kan niet zomaar gelijk iedere avond gesmeerd worden. Omdat retinol de huid gevoelig maakt voor de zon, wordt altijd aangeraden het ‘s avonds te smeren en overdag altijd een spf te gebruiken. Indien retinol juist wordt opgebouwd, ondersteunt het de hydratatie van de huid omdat het hyaluronzuur in meerdere huidlagen stimuleert (hyaluronzuur trekt water aan). Gebruik retinol niet tijdens zwangerschap of borstvoeding, het is namelijk nog niet onderzocht of dit schadelijk kan zijn voor de baby.       

De volgende voedingsmiddelen bevatten vitamine A :

  • Dierlijke producten zoals; vlees (vooral lever bevat veel vitamine A), vis, zuivelproducten en eieren.
  • Plantaardige producten zoals; wortels, bloemkool, spinazie, sinaasappels, mandarijnen en bananen.

Vitamine B3

Vitamine B3 wordt ook wel niacinamide genoemd en kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. De werking van niacinamide bestaat onder andere uit het herstellen en versterken van de barrièrefunctie van de huid. Niacinamide hydrateerd en kalmeert de huid en kan rode en bruine vlekken verminderen. Verder gaat het ook trans epidermaal waterverlies tegen wordt de huid goed afgesloten (waardoor de huid beter gehydrateerd blijft), werkt het ontstekingsremmend en reguleert het de talgproductie. Door niacinamide wordt de ontstekingsreactie beperkt en kalmeert het de huid. Daarom kan niacinamide perfect ingezet worden bij huidaandoening waarbij het ontstekingscomponent een rol speelt. Vitamine B3 in huidverzorging kan dus worden ingezet tegen acne, rosacea maar ook bij pigment en huidveroudering. Voor het beste resultaat, moet een product ten minste 4% niacinamide bevatten.

De volgende voedingsmiddelen bevatten vitamine B3:

  • Dierlijke producten zoals; vlees, vis en gevogelte.
  • Plantaardige producten zoals; noten, zaden en volkoren graanproducten.

Vitamine C

Vitamine C in huidverzorging schuilt ook wel onder de naam ascorbic acid (ascorbinezuur). Vitamine C verhoogt de collageen productie, vermindert kleurverschillen, werkt ontstekingsremmend en versterkt de huidbarrière. Vitamine C kan worden ingezet bij huidveroudering, acne en pigment. Wanneer vitamine C in huidverzorging in aanraking komt met zuurstof, verliest het zijn werking. Let er dus op dat het product luchtdicht verpakt is met een pompje, dus niet in een potje, want dan komt er zuurstof bij! Gebruik voor het beste resultaat een product dat ten minste 3% vitamine C bevat.

De volgende voedingsmiddelen bevatten vitamine C:

  • Plantaardige producten zoals; koolsoorten, paprika, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.

Vitamine E

Vitamine E wordt ook wel tocopherol genoemd. Vitamine E maken wij zelf niet aan, dus moeten we dit via voedingsstoffen en crèmes aanvullen. Vitamine E heeft herstellende eigenschappen en versterkt de barrièrefunctie van de huid doordat het de lipiden beschermt. In combinatie met vitamine C kan het pigmentvlekken lichter maken. De combinatie vitamine C en E kunnen voor een versterkend effect zorgen. Hiernaast zorgt vitamine E ervoor dat anderen ingrediënten dieper in de huid kunnen dringen. Verder beschermt vitamine E de huidcellen tegen beschadiging van Uv-straling.

De volgende voedingsmiddelen bevatten vitamine E:

  • Plantaardige producten zoals; zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.

Zoals je hebt gelezen kunnen vitamines veel betekenen en zijn dus eigenlijk onmisbaar in huidverzorging. Sommige vitamines versterken zelfs elkaars werking! Raadpleeg jouw huidtherapeut voor persoonlijk huidadvies!

Sources

AL-NIAIMI, F., & YI ZHEN CHIANG, N. (2017). Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications. JOURNAL OF CLINICAL AND AESTHETIC DERMATOLOGY10(7). https://doi.org/29104718

Campuzano-García, A. E., Torres-Alvarez, B., Hernández-Blanco, D., Fuentes-Ahumada, C., Cortés-García, J. D., & Castanedo-Cázares, J. P. (2019). DNA Methyltransferases in Malar Melasma and Their Modification by Sunscreen in Combination with 4% Niacinamide, 0.05% Retinoic Acid, or Placebo. BioMed Research International2019, 1–7. https://doi.org/10.1155/2019/9068314

De top 12 voedingsmiddelen met de meeste vitamine A. (2019, 5 februari). Geraadpleegd 26 juni 2019, van https://www.ahealthylife.nl/top-12-voedingsmiddelen-meeste-vitamine-a/

Lichterfeld, A., Hauss, A., Surber, C., Peters, T., Blume-Peytavi, U., & Kottner, J. (2015). Evidence-Based Skin Care. Journal of Wound, Ostomy and Continence Nursing42(5), 501–524. https://doi.org/10.1097/WON.0000000000000162

Niacine (vitamine B3). (z.d.). Geraadpleegd 26 juni 2019, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/niacine.aspx

Shao, Y., He, T., Fisher, G. J., Voorhees, J. J., & Quan, T. (2016). Molecular basis of retinol anti-ageing properties in naturally aged human skinin vivo. International Journal of Cosmetic Science39(1), 56–65. https://doi.org/10.1111/ics.12348

Vitamine A. (z.d.). Geraadpleegd 26 juni 2019, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-a.aspx

Vitamine B3. (z.d.). Geraadpleegd 26 juni 2019, van https://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-b3/

Vitamine C (ascorbinezuur). (z.d.). Geraadpleegd 26 juni 2019, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-c.aspx

Vitamine E in je huidverzorging – Dr. Jetske Ultee. (2018, 14 december). Geraadpleegd 26 juni 2019, van https://www.dr-jetskeultee.nl/vitamine-e-in-je-huidverzorging/

Vitamine E. (z.d.). Geraadpleegd 26 juni 2019, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-e.aspx

Vitamine E: wat doet het voor de huid? | Biodermal. (2019, 16 april). Geraadpleegd 26 juni 2019, van https://www.biodermal.nl/blog/vitamine-e-de-beschermengel-voor-je-huid/

Walocko, F. M., Eber, A. E., Keri, J. E., AL-Harbi, M. A., & Nouri, K. (2017). The role of nicotinamide in acne treatment. Dermatologic Therapy30(5). https://doi.org/10.1111/dth.12481

Eén opmerking over 'Vitamines in huidverzorging, alles wat je wilt weten!'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: