Waar let je op bij het aanschaffen van een product?

Vaak bevatten huidproducten en cosmetica een waslijst aan ingrediënten met namen die bijna onuitspreekbaar zijn. Sommige ingrediënten kunnen de huid irriteren en van anderen ingrediënten wordt de huid juist heel blij. Er zijn weliswaar Europese regels omtrent ingrediënten in cosmetica, maar welke ingrediënten tref je liever niet aan in een product en welke wel? Je leest het allemaal in deze nieuwe blog!

Vermijden?

Gelukkig dient de huid als barrière laag en laat het niet alles zomaar door. Dus wanneer zich een ‘schadelijke’ stof in cosmetica bevindt, wil dit niet zeggen dat het ook daadwerkelijk schaadt. Hiernaast is de ene huid kwetsbaarder dan de andere. Ook speelt de concentratie van een ingrediënt een rol. Echter hoeft een fabrikant niet te vermelden hoeveel er van een bepaald ingrediënt is toegevoegd aan een product. Wel is het zo dat ingrediënten in volgorde van concentratie zijn aangegeven. Welk ingrediënt dus bovenaan de lijst staat, bevat een product het meest. Vaak is dit water (aangegeven als aqua). Op iedere verpakking is een ingrediëntenlijst hetzelfde weergegeven, namelijk volgens de Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten (INCI). 

De volgende ingrediënten kunnen de huid irriteren: parfum (fragrance) geurstoffen (linalool, citronellol, geraniol, citral, benzyl salicylate, benzyl alcohol), Alle soorten alcohol (tenzij helemaal onderaan de ingrediëntlijst/ behalve die met de toevoeging cetyl, stearyl, cetearyl en lanolin), Balsam of Peru, Bergamot, Cinnamic acid, Eucalyptus, Kamfer, lavendel, tea tree

Waar je huid wel blij van wordt.

Bij de gewenste werking van cosmetica gaat het om de actieve ingrediënten in een product. De werking van deze actieve stoffen worden ondersteund door hulpstoffen, zodat een product bijvoorbeeld goed smeerbaar is of dat het product zijn eigenschappen behoudt. Ingrediënten waar je huid wel blij van wordt:

Niacinamide: zorgt voor het herstellen van de barrière laag en voor het vasthouden van vocht (intense hydratatie, check!)

Salicylzuur: zorgt ervoor dat de talgproductie in balans komt en dat overige actieve werkstoffen beter de huid doordringen door de eiwitsplitsende werking.

Vitamine C: een onmisbaar antioxidant in huidverzorging! Het herstelt de huid van opgelopen UV-schade en is essentieel bij het stimuleren van collageen en elastine. Daarnaast werk vitamine c ontstekingsremmend en laat het de huid stralen.

Glycolzuur: stimuleert de cel vernieuwing van de huid, hierdoor verminderen dode huidcellen waardoor de huid er minder grauw uit ziet en talgklieren minder snel de kans krijgen te verstoppen.

Melkzuur: werkt hydraterend en werkt oplichtend bij donkere verkleuringen (hyperpigmentatie) van de huid. Hiernaast kan een donkere huid deze werkstof erg goed tolereren.

Uv-filters: uv-filters zijn essentieel in het behouden van een jonge en egale huid! Uv-straling zorgt namelijk voor het afbreken van collageen en elastine, daarnaast worden de wanden van bloedvaatjes verslapt waardoor deze ook zichtbaar kunnen worden in het gezicht. Bovendien maakt de huid pigment aan onder invloed van zonlicht, wat voor vervelende bruine vlekjes kan zorgen. Deze factoren zijn niet gewenst bij het realiseren van een egale huid. Maar nog belangrijker is dat uv-straling huidkanker kan veroorzaken. Goede uv-filters heeft de huid dus elke dag nodig, ook in de winter (uv-straling is ook dan aanwezig)! Zorg wel voor een uv-filter met minimaal een factoor 30 voor optimale bescherming. De hele dag buiten? Herhaal het smeren dan om de 2 uur. Is een product met uv-filter langer dan een jaar open? Dan is de beschermingsfactor ook afgenomen, houd hier dus rekening mee.

Let er wel op dat deze ingrediënten zich zo hoog mogelijk in de ingrediënten lijst moeten bevinden. Staan ze helemaal onderaan? Dan is de werking van deze actieve werkstof bijna te verwaarlozen. Laat je adviseren door een huidtherapeut en kom er achter wat jouw huid nodig heeft. Tevens is het mogelijk om gratis huidadvies aan te vragen bij Vind je Huidtherapeut.

Bronnen

Gorinchem, D. W. (z.d.). Nederlandse Cosmetica Vereniging :: Ingrediënten. Geraadpleegd op 20 mei 2020, van https://www.ncv-cosmetica.nl/cosmetica/samenstelling-en-ingredienten/#Fruit

Ingrediënten in cosmetische producten I Consumentenbond. (2019, 4 oktober). Geraadpleegd op 20 mei 2020, van https://www.consumentenbond.nl/verzorging-van-je-kind/ingredienten-in-cosmetische-producten

Irriterende ingrediënten, welke zijn dat? (2019, 15 augustus). Geraadpleegd op 20 mei 2020, van https://www.uncover-skincare.nl/product-advies/irriterende-ingredienten/

Eén opmerking over 'Waar let je op bij het aanschaffen van een product?'

  1. Pingback: HUIDKANJERS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: