Acne en make up, verstandig of niet?

Indien je last hebt van vervelende rode builtjes of plekjes op je gezicht wil je deze natuurlijk zo graag mogelijk verbergen. Hier wordt meestal foundation voor gebruikt. Is dit wel verstandig? Dit en nog meer tips over acne en make up lees je in deze nieuwe blog!

Wel of geen make up dragen bij acne?

Ten eerste is het belangrijk om irriteren stoffen te vermijden, dit kan acne namelijk verergeren. Van de volgende ingrediënten is het bewezen dat deze de huid kunnen irriteren: parfum, geurstoffen, eucalyptus, tea tree olie, lavendel, Sodium lauryl sulfaat. En zo zijn er nog veel meer ingrediënten waar de huid overgevoelig op kan reageren. Tip: op de ingrediëntenlijst voor cosmetica (INCI) kan je zelf de ingrediënten van jouw cosmeticaproduct checken. Daarentegen is het belangrijk om producten te gebruiken die werkzame stoffen bevatten te hebben die de huid verzorgen en kalmeren zoals, vitamine B3, vitamine C en vitamine E (Lees hier meer over deze vitamines ). Ten slotte werkt salicylzuur talgoplossend en antibacterieel.  Het is inmiddels bekend dat het camoufleren van acne de kwaliteit van leven kan verbeteren (daarnaast natuurlijk onwijs handig als je net een feestje o.i.d. hebt). Tegenwoordig is er ook ‘medische’ make up beschikbaar op de markt. Dit is make up die geen parfum of conserveringsmiddelen bevatten, niet comedogeen (dat wil zeggen dat het de poriën niet verstopt, ideaal voor de acne huid dus) zijn en de huid niet irriteren. Deze ‘medische’ make up is ook bij de huidtherapeut te verkrijgen en tevens prima te gebruiken na een huidtherapeutische behandeling.

Make up en slapen

Ten eerste is het onwijs belangrijk om, als je make up draagt, dit altijd van je gezicht af te reinigingen voordat je gaat slapen! In de nacht is je huid bezig met vernieuwen. Wanneer je gaat slapen met make up op, zijn de bacteriën op jouw huid nog aanwezig, dit kan het vernieuwen van de huid verstoren, wat weer voor verstopte poriën kan zorgen. Vergeet ook niet kwasten en sponsjes regelmatig te reinigen. Dit zijn namelijk ook broeiplekken van bacteriën (dit geldt ook voor kussensloop, was deze regelmatig). Reinigen met alleen water is helaas niet voldoende om je gezicht van al het talg en vuil te ontdoen. Hiernaast reinigingen make up doekjes ook onvoldoende. Informeer bij een huidtherapeut welke reiniging het beste bij jouw huid past.

Tips bij het aanbrengen van make up:

  • Gebruik bij voorkeur je vingers voor het aanbrengen van make up. Van tevoren wel even goed je handen wassen natuurlijk.
  • Mocht je wel kwasten of sponsjes gebruiken, reinig deze dan regelmatig.
  • Kijk uit dat je niet te veel make up gebruikt, dit geeft weer een onnatuurlijk effect.
  • Breng make up in de juiste volgorde aan, dus eerst reinigingen dan huidverzorging en als laatste stap de make up!

Tips bij het kiezen van make up:

  • Kies een foundation met een matte dekking, wanneer de huid te veel glanst, zijn poriën sneller zichtbaar.
  • Laat je goed adviseren over de juiste kleur. Wanneer je een kleur draagt welke niet op jouw huid aansluit, kan dit weer een onnatuurlijk effect geven.
  • Kies voor een product met een lichte textuur.
  • Kies voor producten zonder de volgende ingrediënten: parfum, geurstoffen, eucalyptus, tea tree olie, lavendel, Sodium lauryl sulfaat.
  • Kies voor een product waar ook direct een spf in zit (minimaal factor 30), zo is de huid direct beschermt tegen schadelijke uv-straling!

Sources

Eucerin. (2019b, 11 maart). Make-up voor de acnegevoelige huid| Acne | Eucerin. Geraadpleegd op 11 september 2019, van https://www.eucerin.nl/acne/article-overview/make-up-voor-acnegevoelige-huid-230

La Roche Posay. (z.d.-a). Om acne of couperose te camoufleren, raad ik mijn patiënten medische make-up aan. Geraadpleegd op 11 september 2019, van https://www.laroche-posay.nl/artikel/make-up-camoufleren-acne/a6247.aspx

Uncover Skin Care. (2019, 15 augustus). Irriterende ingrediënten, welke zijn dat? Geraadpleegd op 11 september 2019, van https://www.uncover-skincare.nl/product-advies/irriterende-ingredienten

Uncover Skin Care. (2019a, 22 juli). Make-up gebruiken bij acne, is dat oké? Geraadpleegd op 11 september 2019, van https://www.uncover-skincare.nl/product-advies/make-up-gebruiken-acne-is-ok/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: